none

Fundația Dan Cristian Popescu propune schimbarea zilei Bucureștiului

Fundaţia Dan Cristian Popescu propune  Primăriei şi Consiliului General al Municipiului Bucureşti schimbarea datei de sărbătorire a oraşului Bucureşti din ziua de 20 septembrie, ziua primei atestări documentare, în cea de 27 octombrie, ziua prăznuirii Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou,  protectorul oraşului.

Fundaţia fundamentează această solicitare pe baza faptului că sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou este intim legată de viaţa Bucureştiului şi a bucureştenilor, ziua de 27 octombrie fiind receptată ca fiind de facto, ziua de serbare a oraşului.

Numai anul acesta, peste 100 de mii de români au participat la această sărbătoare bisericească, cifră de participare incomparabil mai numeroasă decât cea de la serbările organizate pentru zilele Bucureştiului.

De altfel, marile oraşe ale României preferă să cinstească zilele sfinţilor lor protectori, în loc să serbeze prima atestare documentară găsită de către istorici prin arhive. Astfel, ziua Iaşilor este ziua Sfintei Cuvioase Parascheva, ziua Sucevei coincide cu ziua Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava, ziua Constanţei cu cea a Sfinţilor Împăraţi Constantin şi maica sa, Elena.

Impactul serbării zilei de 27 octombrie în detrimentul zilei de 20 septembrie ar fi unul major, ţinând cont de afluxul ridicat de pelerini şi turişti ce ne vizitează oraşul în intervalul 25- 30 octombrie, un parteneriat între Primăria Generală şi Patriarhia română facilitând o mai bună, mai eficientă şi, de ce nu? mai profitabilă pentru toate părţile organizare a evenimentului.

Menţionăm că Fundaţia Dan Cristian Popescu a început o campanie de strângere de semnături în favoarea acestei iniţiative, primind până acum susţinerea a mai multor sute de bucureşteni.