UN NUMĂR 10 DE POVESTE

Cum vi se pare? Un fotbalist român în cei mai buni 100 de jucatori ai lumii din toate timpurile! E posibil? Acum? Puțin probabil. A fost posibil? DA! În anul 2000, alături de nume ilustre precum Pele, Maradona, Cruyf, Beckenbauer, Del Piero, Roberto Carlos etc, a fost nominalizat și românul GHEORGHE HAGI!

O surpriză? Nicidecum. Amprentele tălpilor sale pe celebra alee din Monte Carlo, alături de cei mai buni fotbaliști din lume! Cel mai bun produs al fotbalului nostru și-a ocupat locul meritat în galeria marilor vedete ale sportului rege.

A apărut de prin Săcelele Dobrogei, s-a format la Farul Constanța, apoi antrenorii marii școli a fotbalului românesc, Luceafărul, l-au remarcat. Deci, naționala juniorilor, apoi, evident, saltul spre cluburile mari din Capitală. Vorbim de anii ‘80, când, pentru că era la modă, fiii dictatorului, Nicușor și Valentin, păstoreau cluburile bucureștene Sportul și Steaua. În 1986, Steaua câștiga CCE. Hagi, deja cel mai promițător jucător din campionatul intern, era, însă, la Sportul Studențesc. Urma Supercupa Europei. Cu Dynamo Kiev. Steaua avea nevoie de întăriri, așa că, printr-o înțelegere între Nicusor și Valentin, Hagi este împrumutat la Steaua și … la Steaua a rămas! Mai ales că marcase și golul victoriei în Supercupa Europei.

Ce a urmat? O serie de excepție a “militarilor”, campionate și cupe trei ani la rând (‘87,’88,’89) și o nouă finală de CCE pierdută cu cei de la Ac Milan și cu Hagi, desigur, conducător de joc.

Valoarea lui nu putea trece neobservată pe plan european. Mai ales că după CM din Italia ‘90 este transferat de Real Madrid, unde evoluează două sezoane și reușește să triumfe în Cupa Spaniei. Apoi, Mircea Lucescu semnează cu Brescia și-l ia pe Hagi cu el, alături de Săbău, Raducioiu, Lupu și Mateuț. Brescia Romena.

Urmează un nou salt valoric, contractul cu FC Barcelona , unde evoluează tot două sezoane, câștigând cu echipa Catalană, “Copa del Rey”, dar și Supercupa Spaniei.

Fatih Terim îl vrea neaparat la Galatasaray, îl aduce și urmează o perioadă excelentă a românului pe malul Bosforului, contribuind la câștigarea a patru campionate (‘97, ‘98, ‘99, 2000) și două Cupe ale Turciei. Dar asta nu e totul, Hagi conduce pe Galata spre câștigarea Cupei UEFA în anul 2000 și Supercupa Europei în 2001.

Gică Hagi a fost, ca jucător, un “regista” cum spun italienii, un creator. Dar și un mare marcator. În 1985 și 1986 a fost golgeterul României, iar în 1988, golgeterul CCE! A dominat, ca jucător, fotbalul românesc, fiind ales de șapte ori cel mai bun jucător al anului.

Dar Hagi a fost, în perioada respectivă, și vedeta echipei naționale a României. A jucat de 125 de ori sub tricolor și a marcat 35 de goluri. Cum am putea uita prestația sa de la CM din 1994, din SUA, când a fost realmente strălucitor?

Anii au trecut. Gică și-a pus ghetele în cui și s-a apucat de antrenorat. Cu succes. Turcii, care l-au iubit la nebunie, l-au chemat să conducă Galata, de data asta de pe bancă, și le-a adus o cupă a Turciei. Apoi și-a făcut propria academie de fotbal, și, cu Viitorul, nume semnificativ, nu?, a cucerit un campionat și o cupă a României.

După toate acestea câte le-am enumerat, cum să ne mirăm ca un fotbalist român a ocupat un loc în cei mai buni 100 de jucatori ai lumii din toate timpurile?! O tempora!…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.