Legendele sportive ale sectorului 2

CÂINII ROȘII – Nelu Nunweiller.

Puțini sunt aceia care cunosc de unde își trage Dinamo supranumele de “ Câinii Roșii”. Originea lui are la bază excepționala familie Nunweiller. Mama Rosina, o moldoveancă din Piatra Neamț, a adus pe lume nu mai puțin de șapte copii, toți băieți și toți fotbaliști. Costică, Cocușor, Nelu, Lică, Victor, Radu și Edi. Primii doi au jucat la echipe mai mici, Lică și Victor la echipa mare a lui Dinamo, dar șeful de clan a fost cel de-al treilea, Nelu Nunweiller, deși Radu ar putea emite și el pretenții.

Totuși, Nelu a fost liderul familiei de fotbalisti Nunweiller. Copilărind pe Iancului, mai apoi pe Teiul Doamnei, Nelu și-a făcut ucenicia în gura Oborului, leagănul atâtor jucatori dați fotbalului de această zonă din Sectorul 2. În 1951, el pășește pe poarta lui Dinamo, fiind selecționat imediat la centrul de copii și juniori al Tânărului Dinamovist. Avea 15 ani. După patru ani, Nelu este promovat la echipa mare, Dinamo București, clubul fanion al Sectorului 2. Ce se poate spune despre el? În primul rând că era un jucător model, un fundaș central de excepție, a cărui deviză era întotdeauna victoria, pentru care lupta până la ultima picătură de energie. Căpitan al lui Dinamo, la care a evoluat 14 ani, disputând nu mai puțin de 287 de jocuri, dar și al echipei naționale, între anii 1958 – 1967, Nelu Nunweiller era un exemplu pentru coechipieri și un adversar de temut pentru rivalii din teren.

În 1968, Ilie Datcu, portarul de legendă a lui Dinamo, care apăra la campioana Turciei, Fenerbahce, l-a recomandat conducerii clubului din Istanbul și Nelu a făcut pasul direct ca titular în celebra echipă de pe Bosfor. Deși avea 32 de ani, a jucat două sezoane ca mijlocaș la închidere, câstigând atât titlul de campion al Turciei, cât și Cupa Turciei. A fost și decorat ca sportiv emerit în țara semilunei.

În 1970 s-a întors în “ groapă” și în 1971 și-a adăugat încă un titlu de campion al României, alături de celelalte patru cucerite în perioada 1962-1965.

Un an mai târziu devenea antrenor al “câinilor roșii “, mai întâi ca secund al lui Dumitru Niculae-Nicușor, apoi din 1972 până în 1979 antrenor principal la Dinamo. Ulterior, Ion Nunweiller a antrenat alte echipe din țară precum Gloria Bistrița, Corvinul Hunedoara, de unde l-a promovat pe marele Dorin Mateuț la Dinamo, Ceahlăul Piatra Neamț, FC Argeș, dar și în Turcia, pe cei de la Bursaspor.

Nelu Nunweiller s-a stins din viață la 79 de ani, dar va rămâne mereu în conștiința iubitorilor sportului rege ca un simbol al fotbalului românesc, o mare personalitate a lui Dinamo București și o legendă a Sectorului 2 din Capitală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.